Látványterv

Természetközeli turisztikai fejlesztések kezdődnek a Kaposvárhoz közeli Deseda-tavat övező parkerdőben.

A SEFAG Zrt. kezelésében lévő területen uniós forrásból szabadtéri játékok, tanösvények és kalandra csábító játszóelemek is épülnek.

Deseda Kalanderdő - Kalandpark látványterve

A desedai parkerdő Kaposvártól mindössze néhány kilométerre terül el, viszonylag kis területen rendkívül változatos és komplex élőhelyi környezetet és élővilágot mutatva be. Magyarország leghosszabb mesterséges tavának köszönhetően mind a vízi, mind a vízparti és az erdei növény- és állatvilág több tucatnyi képviselője figyelhető meg a parkban.

A kiváló adottságokra alapozva a területet kezelő SEFAG Zrt. nagyszabású ökoturisztikai fejlesztésekbe kezdett, amelynek forrását az EU Dél-dunántúli Operatív Programja biztosítja. A DDOP-2.1.1/A.B-12-0037 kódszámú, „„Kalanderdő" - Természetközeli élmények a Deseda környékén" című projekt támogatásának teljes összege mintegy 130 millió forint.

A projekt két célkitűzése a kikapcsolódás és a környezeti nevelés segítése, ennek megfelelően számos ismeretterjesztő célú létesítménnyel találkozhatnak a „Kalanderdő" látogatói. A területen négy tanösvény épül, amelyek mindegyike egy központi, ún. lombfedeles tanteremből indul ki. A 90 perc alatt bejárható, információs és számonkérő táblákkal, valamint letölthető munkafüzettel kiegészített ösvények mindegyike más-más korosztály igényeihez és tudásszintjéhez illeszkedve készül majd.

Deseda - Kalanderdő látványterve, lombfedeles tanterem

A tanulás mellett a kikapcsolódást sem hanyagolták el a „Kalanderdő" megálmodói: a kisebb gyerekeknek erdei játszótér, a nagyobbaknak több erőt és ügyességet igénylő kalandpálya készül. Közös jellemzőjük, hogy természetes anyagok felhasználásával, a tájba illeszkedve készülnek el.

Szintén a természetközeliség szellemében épül tóparti madár-megfigyelőhely és kerülnek modern és népi motívumokat ötvöző tájművészeti (land art) alkotások az erdőbe és a tanösvények mellé. Megújul az arborétum is: tájékoztató táblák és sétautak segítik a különleges fajokkal benépesített növénytársulás könnyebb megismerését, valamint speciális élőhelyek (fészekodúk) is épülnek a területen. Sőt, a felfedezést mobilalkalmazás is támogatja, amelynek segítségével az egyes helyszíneken lévő QR-kódok beolvasása után további információkat és érdekességeket találhat a látogató.

Fontos eleme a beruházásnak, hogy minden játék és információs tábla kiegészül a vakok tájékozódását segítő Braille-írásos felirattal is. Sőt, készül egy speciális, kerekes székkel is bejárható tanösvény a mozgásukban akadályozottak, illetve a kisgyermekes családok részére.

A teljes beruházás várhatóan az idei év végéig készül el, de a látogatók a nyár során már találkozhatnak a fokozatosan megépülő elemekkel. 

 

 



Foglalás Ajándékutalvány Hírlevél Üzenet
Szálláshely neve*:
Név*:
Cím*:
Érkezés*:
Távozás*:
Felnőtt*: Gyerek:
E-mail*:
Telefon*:
Ellátás:
Számlázási név:
Számlázási cím:
Gyerekek
életkora:
Megjegyzés:

Ellenőrző kód*:
Mennyi hét meg három?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Név:
E-mail:
Üzenet:
 

Ellenőrző kód*:
Mennyi hét meg három?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.
Név:
E-mail:
 

Ellenőrző kód*:
Mennyi hét meg három?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
E-mail címére értesítést küldünk a legújabb programokról, hírekről és akciókról.

Név:
E-mail:
Üzenet:
 

Ellenőrző kód*:
Mennyi hét meg három?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.
Turisztikai iroda
Vendégkönyv
Kérjük mondja el élményeit a szálláshelyeinken töltött időről és az igénybe vett szolgáltatásokról, egyéb programokról!Ha...
Fotógaléria


Madarak és Fák Napja 2023.


Erdeivándor Tábor


Vörösalma Vadászház


Balaton melletti kilátók


Haracsi Vendégház

SEFAG Zrt. logo Kardosfa Hotel logo Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola Zselici Csillagpark logo Deseda Kalanderdő Erdei szállás

Adatvédelmi tájékoztató »