Néhány évtizede még a faanyag kiszállításának fontos eszköze volt az erdei vasút. Somogy erdeiben több mint tíz helyen dolgoztak ezek az igénytelen és a környezetet alig károsító kis vonatok. Gazdasági szerepük fokozatosan megszűnt, felszámolták őket.
A SEFAG Zrt. területén egyedül Mesztegnyőn maradt fenn az erdei vasút, mely napjainkban már új szerepkört tölt be. Turistákat, kirándulókat szállít olyan még érintetlen helyekre, ahova gépkocsival nem lehet eljutni. A kilenc kilométeres fővonal és egy két kilométeres mellékvonal a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet területén, erdők, tavak között kanyarog, és nyitott kocsijaiból lehet gyönyörködni a tájban.
Belső-somogyi homokvidék változatos tájain, gyertyános tölgyesek, kőris, szil ligeterdők, égerlápok között vezet a szép vonalvezetésű pálya. Ötvennél is több védett növény él a környéken, köztük a tarka nőszirom, a királyné gyertyája, az erdei ciklámen, a tőzike és a békaliliom. A vízfolyások és a tavak menedéket adnak a vízimadaraknak. Vöcskök, gémek, kócsagok, különféle vadkacsák, de még a nagyon ritka feketególya és rétisas is fészkel a tájvédelmi körzet területén.

Minden évben május elsején rendezzük a Mesztegnyői Erdei Vasút Napját. Ekkor külön programokkal várjuk a vendégeket, akik hamisítatlan majálisi hangulatban tölthetik el a napot Felső-Kakon, a vasút végállomásán.

A vasutat a Nagybajomi Erdészet üzemelteti. Menetrend szerint heti két alkalommal közlekedik, de csoportoknak, baráti társaságoknak, családoknak - előzetes egyeztetés alapján - ettől eltérő időpontokban különvonat rendelésére is van lehetőség. Különvonatrendelés esetén szabadon választott tanösvénytúrát biztosítunk látogatóinknak. Kérésre erdész, természetvédő szakember kíséri az utasokat és bemutatja a látnivalókat. A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben a Mesztegnyői Kisvasút mellet az Eltűnt Puszták Nyomában Tanösvényen Kakpuszta mára már csak legendákban létező életével, a Tőzike Tanösvényen az erdők és lápok élővilágával ismerkedhetünk meg.  A túra hossza 6 km, melyet 2,5-3 órás sétával lehet teljesíteni.


A Mesztegnyői Erdei Vasúthoz legközelebb, erdei környezetben található szálláshelyünk a Csöpröndi Vadászház

 

 

Információ és különvonat rendelés:
SEFAG Zrt. Nagybajomi erdészete
Mesztegnyői Állami Erdei Vasút
8716 Mesztegnyő
tel: (85) 329 312; (82) 556 930;
email: kisvasut@sefag.hu; nagybajom@sefag.hu

 


Díjszabás, jegyárak
Letölthető ismertető Magyarország erdei vasútjairól
Letölthető ismertető a mesztegnyői kisvasútról

 

Fotógaléria


Alirét Vadászház


Karád Vadászház


Vörösalma Vadászház


Nagysallér Vadászház


Sziágyi Erdei Iskola

SEFAG Zrt. logo Kardosfa Hotel logo Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola Zselici Csillagpark logo Deseda Kalanderdő   

Adatvédelmi tájékoztató »