Néhány évtizede még a faanyag kiszállításának fontos eszköze volt az erdei vasút. Somogy erdeiben több mint tíz helyen dolgoztak ezek az igénytelen és a környezetet alig károsító kis vonatok. Gazdasági szerepük fokozatosan megszűnt, felszámolták őket.
A SEFAG Zrt. területén egyedül Mesztegnyőn maradt fenn az erdei vasút, mely napjainkban már új szerepkört tölt be. Turistákat, kirándulókat szállít olyan még érintetlen helyekre, ahova gépkocsival nem lehet eljutni. A kilenc kilométeres fővonal és egy két kilométeres mellékvonal a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet területén, erdők, tavak között kanyarog, és nyitott kocsijaiból lehet gyönyörködni a tájban.
Belső-somogyi homokvidék változatos tájain, gyertyános tölgyesek, kőris, szil ligeterdők, égerlápok között vezet a szép vonalvezetésű pálya. Ötvennél is több védett növény él a környéken, köztük a tarka nőszirom, a királyné gyertyája, az erdei ciklámen, a tőzike és a békaliliom. A vízfolyások és a tavak menedéket adnak a vízimadaraknak. Vöcskök, gémek, kócsagok, különféle vadkacsák, de még a nagyon ritka feketególya és rétisas is fészkel a tájvédelmi körzet területén.

Minden évben május elsején rendezzük a Mesztegnyői Erdei Vasút Napját. Ekkor külön programokkal várjuk a vendégeket, akik hamisítatlan majálisi hangulatban tölthetik el a napot Felső-Kakon, a vasút végállomásán.

A vasutat a Nagybajomi Erdészet üzemelteti. Menetrend szerint heti két alkalommal közlekedik, de csoportoknak, baráti társaságoknak, családoknak - előzetes egyeztetés alapján - ettől eltérő időpontokban különvonat rendelésére is van lehetőség. Különvonatrendelés esetén szabadon választott tanösvénytúrát biztosítunk látogatóinknak. Kérésre erdész, természetvédő szakember kíséri az utasokat és bemutatja a látnivalókat. A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben a Mesztegnyői Kisvasút mellet az Eltűnt Puszták Nyomában Tanösvényen Kakpuszta mára már csak legendákban létező életével, a Tőzike Tanösvényen az erdők és lápok élővilágával ismerkedhetünk meg.  A túra hossza 6 km, melyet 2,5-3 órás sétával lehet teljesíteni.


A Mesztegnyői Erdei Vasúthoz legközelebb, erdei környezetben található szálláshelyünk a Csöpröndi Vadászház

 

 

Információ és különvonat rendelés:
SEFAG Zrt. Nagybajomi erdészete
Mesztegnyői Állami Erdei Vasút
8716 Mesztegnyő
tel: (85) 329 312; (82) 556 930;
email: kisvasut@sefag.hu; nagybajom@sefag.hu

 


Díjszabás, jegyárak
Letölthető ismertető Magyarország erdei vasútjairól
Letölthető ismertető a mesztegnyői kisvasútról

 

Fotógaléria


Alirét Vadászház


Karád Vadászház


Vörösalma Vadászház


Nagysallér Vadászház


Sziágyi Erdei Iskola

SEFAG Zrt. logo Kardosfa Hotel logo Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola Zselici Csillagpark logo Deseda Kalanderdő