Receptajánlat Ágneslakon

Gesztenyekocka

Hozzávalók:

A krémhez

25-30 dkg porcukor
3 dl tej
1 csomag vanília puding
50 dkg fagyasztott gesztenyemassza
2 evőkanál rum
20 dkg margarin

A tésztához
2 evőkanál keserű kakaópor
6 evőkanál finomliszt
fél csomag sütőpor
6 evőkanál porcukor
6 tojás
10 dkg margarin

A tepsi kikenéséhez
margarin, liszt

A tetejére
2 evőkanál keserű kakaópor
3-4 evőkanál kristálycukor
6 dl habtejszín
1 csomag habfixáló

Elkészítés
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel maximális fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük. A lisztet a sütőporral és a kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát az előzőekre szitáljuk, de még nem keverjük el. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk. Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, belisztezünk, és a tésztát 30 x 30 cm nagyságban rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C), kb. 20 perc alatt megsütjük. A krémhez a pudingport a tejben, 10 dkg porcukorral ízesítve sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A puha margarint először magában, majd a többi porcukorral keverjük habosra. A fölengedett, puha gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros margarinhoz keverjük a hideg vaníliakrémmel együtt, a rummal ízesítjük. Egyenletesen a tésztára kenjük. A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé először a habfixálót, majd apránként a cukrot szórjuk bele. Egyenletesen a gesztenyekrémre simítjuk, a tetejére kakaóport szitálunk, és rövid időre behűtjük, hogy egy kicsit megdermedjen. Forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.



www.somogyiturizmus.hu