2017-ben az év vadvirága a hóvirág

 

A hetedik alkalommal meghirdetett év vadvirága szavazás tétje az volt, melyik vadon élő növény lehet 2017-ben az Év vadvirága Magyarországon.
A címért egy közismert, egy kevéssé ismert és egy újra próbálkozó növény indulhatott. Azaz: a hóvirág, a mocsári gólyahír és a turbánliliom.2017-ben - mindvégig kiegyenlített állás mellett - a hóvirág lett a győztes a szavazatok 35%-ával, megelőzve a turbánliliomot (33 %) és a mocsári gólyahírt (32 %). Szegény turbánliliomnak másodszorra is csalódnia kellett, hiszen 2016-ban is versenyben volt az év vadvirága címért.

Ezért szeretünk hóvirág

Egyik legismertebb növényünk, így talán be sem kell mutatni sokaknak. Üde erdők növénye. Hazánk hegy- és dombvidékein sokfelé megtalálható, az Alföldön viszont igen ritka. A hóolvadással, illetve az első tavaszi napokkal virágzik már februártól és virágzása a hegyekben májusig elhúzódhat. Mint a tavasz egyik első virágát, előszeretettel szedik csokrokba és különösen Nőnap környékén árulják (árulták) is. Hazánkban 2005. óta védelem alatt áll így hagymáinak és virágainak gyűjtése is tilos.

forrás: http://sokszinuvidek.24.hu

 

 




www.somogyiturizmus.hu