A páros tánc mesterei az állatvilágban

A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet egyik lakója büszkélkedhet az állatvilág egyik legkifinomultabb páros táncával. S, hogy ki ő? A Búsvári halastónál is megfigyelhető búbos vöcsök (Padiceps cristatus).  

Megjelenését tekintve a tojó és a hím mérete és tollazata nem sokban tér el. Nászruhájukhoz tartozik a fejükön található, feltűnő tollazatuk, mely a páros tánc egyik fontos eleme. Ezek a dísztollak a nyugalmi időszakban nem láthatók. 

Fejtetőjük fekete, pofájuk fehér, a fej tövénél meghosszabbodott gallértollak pedig rőt-vörösek. Hátuk szürkés-fekete, testük oldala barnás, a nyak elülső, valamint az alsótest pedig fehér.

Tápláléka közé elsősorban a halak tartoznak, ám étlapján a vízi gerinctelenek is helyet kapnak.

Költéskezdést megelőző násztáncuk igen mozgalmas és látványos. Kölcsönös nászajándék-adások, víz alatti és víz feletti pörgések, táncok jellemzik.

Fészkeiket vízre építik a vízinövények takarását kihasználva, ám előfordul, hogy takarás nélkül vagy csak részlegesen kitakarva helyezik el fészküket. A tojó 5-7 tojást rak, és a kikelést követően a fiókák képesek szüleiket követni.

Magyarországon védett, eszmei értéke 50.000 Ft.

Tudta?

A búbos vöcsök lábain nem úszóhártya biztosítja az úszófelületet, hanem a felülről lapított, karéjos ujjak.
www.somogyiturizmus.hu