Csatlakozzon Ön is az Erdők Nemzetközi Napjához!

Az ENSZ Közgyűlésének döntése alapján 2013-tól minden év március 21-e az Erdők Nemzetközi Napja. Ebben az évben a FAO által kijelölt központi témakör az Erdők és a biodiverzitás, míg a világnap mottója: Túl értékes ahhoz, hogy elveszítsük!

Hihetetlenül hangozhat bár, de a világ szárazföldi állatainak és növényeinek 80%-a az erdőkben található. Ez a kivételes biológiai gazdagság segíti az erdőket a különböző kihívásokkal való küzdelemben, mint a klímaváltozás, erdőtüzek, növényi kártevők és betegségek, továbbá ennek köszönhetjük, hogy az erdők védelmet, táplálékot, orvosságot, tüzelőt és jövedelmet biztosítanak sokak számára.

De évente millió hektár erdő elvesztésével a biodiverzitás veszélyben van. Az egyetlen otthonunkat az erdőink gondozásával kell gondoznunk. Az erdők fenntartható kezelése és, ahol szükséges, helyreállítása, kulcsfontosságú az emberek, a biológiai sokféleség és az éghajlat szempontjából.

Az Egyesült Nemzetek Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete, a FAO idén is számos akcióval hivja fel a figyelmet a téma fontosságára.

A FAO 2013 óta minden évben készít egy figyelemfelhívó spotvideót, az idei kisfilm angol változata magyar felirattal is megtekinthető, Csóka Péter erdőmérnöknek, a FAO Erdészeti Bizottság titkárának köszönhetően.

Hogyan lehet bekapcsolódni a figyelemfelhíváshoz?

Szervezzen vagy vegyen részt programokon: faültetés, szakmai találkozó, művészeti kiállítás, fotópályázat vagy diákoknak szóló beszélgetés. Küldje el az eseményen készült fényképet az idf@fao.org email címre, hogy az bekerüljön a nemzetközi naphoz kapcsolódó eseményeket bemutató fényképalbumba.

Használja a logót, bannert és posztert a FAO 13 elérhető nyelve - köztük a magyar - valamelyikén.

Osssza meg a közösségi médiában a gondolatait, kedvenc erdejéről készült fényképét és használja hozzá az #IntlForestDay hashtaget.

Erdők Nemzetközi Napja fotópályázat - Kapjon lencsevégre egy különleges és izgalmas erdei növényt vagy állatot!

Az Erdők Nemzetközi Napja idei témájához - az erdők és a biológiai sokféleség - kapcsolódóan a FAO meghirdette a különleges és szokatlan erdei növényekről vagy állatokról szóló fotópályázatát. Lehet a külsejük izgalmas, viselkedhetnek szokatlanul, vagy fontos jelentőséggel bírhatnak a helyiek számára.

Küldje be a fotóját 2020. március 16-ig és nyerjen egy fényképezőgépet!

A pályázat részletes feltételei itt megtekinthetők! 

ENN

 

 
www.somogyiturizmus.hu