Egyre népszerűbb a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola

Az erdő számos kikapcsolódási lehetőséget rejt: az arborétumok növényritkaságokkal, lágyszárúak és fásszárúak színes kavalkádjával, míg a parkerdők az érintetlen természet nyugalmával, valamint változatos tanösvényekkel várják a természetjárókat.

A SEFAG szakembereinek tapasztalatai azt mutatják, hogy fokozatosan nő az érdeklődés a minket körülvevő természet iránt.

A Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola 1994- ben nyitotta meg kapuit. Eleinte a lábodi- és rinyabesenyői iskolások és óvodások látogatták, majd a nagyatádiak, legújabban pedig már a távolabbi települések intézményeinek diákjait is köszönthettük Sziágyon. Elmondhatjuk, hogy napjainkban már országos népszerűségnek örvend.

Az erdei iskola szervesen illeszkedik a SEFAG Zrt közjóléti feladatai, valamint a turisztikai ágazata rendszerének sorába. Az idelátogató gyermekek – többek közt − az erdő, az erdei turizmus szeretetét kapják meg programjaink során. Betekintést kaphatnak az erdő állat- és növényvilágába, új megfigyeléseket tehetnek, megtapasztalhatják a természet. A környezet szeretetére való neveléssel, oktatással felnőtt korukra olyan környezetkímélő emberré válhatnak, akik környezettudatosan élnek, potenciális erdei turistákká válhatnak. Élményeik elmesélése során, közvetetten eljuthatunk szüleikhez is.

Az erdei iskola varázsát az érintetlen természeti környezet adja, melyet a játékra csábító udvar, a játszótéri játékok, a focipálya, a kosárlabda pálya, a szabadtéri főző –és pihenőhely fokozza tovább. Erdész szakember vezetésével van lehetőség − az iskola környékén kialakított − 7 tanösvény bejárására. Az erdei iskolás tornapályán végighaladva a csúszda, a nyújtók, a mászó gúla, a bakugró megannyi élményt nyújtva ad aktív kikapcsolódásra lehetőséget. Gondoltunk a kisebbekre is. Külön tanösvényt létesítettünk az óvodás korosztály számára, melyen bemutatjuk a gombák világát, a fák alaktanát, az erdő szintjeit és lakóit, valamint az erdő nagytestű állatait. Az információs táblák tartalma szervesen kapcsolódik a KOKOSZ által minősített programjainkhoz. Minősített programjaink elsajátítását a közel 1100 db határozó könyv és lexikon, az oktatási segédanyagok, a laboratóriumi eszközök, mikroszkópok, nagyítók és az audiovizuális eszközök is segítik.

A kerékpárral (35 db), vagy gyalog felfedezni indulók számára lehetőség van somogyi homokvidék változatos növénytársulásainak, gazdag állatvilágának tanulmányozására. Fejlesztéseinknek köszönhetően alakult ki a Sziágy-Nagysallér-Petesmalom turisztikai tengely. A tengely gerincét képező Studinka tanösvény 10 kilométeres hosszon elhelyezett információs táblák segítségével mutatja be a természeti értékeket, valamint az erdő-és vadgazdálkodás sokszínűségét. A tanösvény Nagysalléron keresztül Petesmalomba vezet, érintve a Vadasparkot, ahol a Magyarországon élő négy kérődző nagyvadfaj egyedei figyelhetőek meg. A Nagysalléri Vadászház a megye reprezentáns tradicionális jegyeket hordozó vendégháza. A pusztában található a Szent Hubertus kápolna. Petesmalomban felújított „Studinka” ház a vadászat és vadgazdálkodás szentélyévé vált, mindenki számára nyitott. A madár- és nagyvad megfigyelő építmények 10-15 fő részére nyújthatnak természeti élményt.

A fejlesztés részeként szabadtéri fedett foglalkoztatót, főző- és pihenőhelyet, kosárlabda pályát, mobil sportudvart és játszóteret alakítottunk ki a száz éves fák árnyékában, színesítve ezzel is az erdei iskola összképét és nem utolsó sorban növelve a rekreációs lehetőségeket.

A beruházásnak köszönhetően az iskola télen is teljes értékűen tud működni.

A SEFAG Zrt. közjóléti tevékenységének fontos részét képezik azok a rendezvények, amelyek segítségével a fiatalok megismerkedhetnek a természet szépségeivel, kedvet kapnak az erdei túrákhoz, kirándulásokhoz, vagyis tovább növelik az erdőlátogatók számát megyénkben. Ilyen programsorozat a tavasszal megrendezésre kerülő Madarak és Fák napja, ősszel pedig az Erdők hete is, amelyre több száz kisiskolás hivatalos a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolában.
www.somogyiturizmus.hu