Erdeivándor Tábor a Zselicben

 

2020. június 22-én érkezett az első csoport Mosonmagyaróvárról a Zselici útvonalra. Természetesen nem ez volt az Erdeivándor Tábor első munkanapja.

2019. augusztusában vetődött fel a gondolat, hogy a SEFAG Zrt. csatlakozik az OEE által koordinált Erdeivándor Tábor programhoz, mint 2020. egyik új útvonala. Első lépésként a Mecsekerdő Zrt-hez látogattunk el, meghallgattuk tapasztalataikat és megnéztük a táborhelyeiket, hiszen a Mecsekerdő munkatársai akkorra már több évnyi tapasztalattal rendelkeztek a tábor szervezésével és lebonyolításával kapcsolatban. Átgondolva lehetőségeinket, egy közös útvonal kialakítása mellet döntöttünk.

A Zselici útvonal két erdőgazdaság által kezelt területeken halad át, két éjszakát sasréti táborhelyen töltenek a táborozók.

Az útvonal összeállítása, a szálláshelyek kijelölése már tavaly ősszel megtörtént. A tél a tervezés, a sasréti beruházás előkészítésének ideje volt. Átgondoltuk, milyen felszerelésre van szükség a táborhelyeken, hogyan oldjuk meg a táborozók étkezését, majd az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen elindítottuk a beszerzéseket. Egyeztettünk a hatóságokkal a táborozással kapcsolatos jogszabályokhoz igazítva már az előkészületi munkákat is.

A pandémia miatt bizonytalanná vált a programsorozat megtartása az idei évben, mi mégis úgy dolgoztunk tovább az előkészületi munkákon, mintha biztosak lennénk abban, hogy semmi nem akadályozza meg a tábor megtartását. Szerencsére május végén szabad utat kapott a nyári program, így a következő három hétben gőzerővel dolgoztunk, hogy minden összeálljon az első táborozók érkezésére, június 22-ére.

Június 6-ára meghirdettük a nyílt napot, ahol a táborvezetőknek alkalmat biztosítottunk arra, hogy megismerkedjenek a táborhelyekkel és kapjanak egy kis kóstolót a zselici útvonalból is, a Zselici Csühögőn utaztunk együtt. Ekkor még mind a három helyszínen, Ropolyban, Sasréten és a simonfai Meteor Turistaházban is folytak az építési munkálatok.

Szerencsére június 22-re minden akadály elhárult, és megérkezett az első csoport 40 fővel. A csoport a Ropolyi tanpálya mellett faültetéssel állított emléket a tábornak, melyen Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára is részt vett.

Az augusztus 16-ig tartó időszakban 272 táborozót fogadtunk 10 csoportban. A táborozók egy hetet töltöttek a Zselicben, a túra hossza összesen 84 km, amit 7 nap alatt tettek meg a táborozók. Ez idő alatt megismerkedtek a Zseliccel, látogatást tettek a Zselici Csillagparkban és a bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontban, utaztak az Almamelléki Erdei Vasúton és erdőpedagógiai foglalkozáson vettek részt. A három szálláshely közül kettőn, Ropolyban és a Simonfán kőházas, a Sasréten sátras elhelyezést biztosítottunk számukra. Az ország egész területéről érkeztek csoportok, a legnagyobb létszámú 40, a legkisebb 17 fő volt.

Az Országos Erdészeti Egyesülettől és a táborvezetőktől kapott visszajelzések is azt bizonyítják, hogy a program lebonyolítása sikeres volt, az útvonal olyan tájakat és programokat mutatott be a táborozóknak, amivel elégedettek voltak.

Mostanra az elszámolás folyamata is lezárult, mind az OEE, mind a Mecsekerdő Zrt, mind a programsorozatban részt vevő szolgáltatók felé.

Remélem, hogy a 2021. évben ismét részt tudunk venni a programon, támogatva ezzel a résztvevők nyári táborozását, segítve környezettudatos szemléletformálásukat, biztosítva számukra Magyarország természeti és kulturális értékeinek megismerését.

 
www.somogyiturizmus.hu