Erdők Nemzetközi Napja 2017

2017-ben az erdő és energia áll a rendezvények középpontjában.

Az ENSZ Közgyűlés határozata alapján március 21-én ünnepeljük az Erdők Világnapját. 2017-ben az erdő és energia áll a rendezvények középpontjában.

A FAO a korábbi évek gyakorlatának megfelelően ismét készített egy 60 másodperces filmet, mely a nagy TV-halózatok reklám-blokkjaiban kerül bemutatásra. A filmeket sugárzó társaságok becsült nézőszáma eléri a másfél milliárdot, igy vélelmezhető, hogy ezek a rövidfilmek az erdőről szóló üzenetek leghatékonyabb terjesztői.

Az idei film már elérhető  a FAO honlapján (http://www.fao.org/international-day-of-forests/en/ ) illetve a Youtube-on (https://youtu.be/rsWLVTAYmhQ), jó szívvel ajánljuk hát átvételre és hasznosításra. A film eredendően 8 nyelven készült, de természetesen lehetőség van bármely nyelven történő szinkronizálásra.


A nemzeti rendezvényeket segítendő más kommunikációs anyagok is rendelkezésre állnak, ezeket ugyancsak ajánljuk a szakközönség és az érdeklődők szíves figyelmébe.

Miért is jelentős az erdő és enegia kapcsolata? Álljon itt néhány ismert és talán kevésbé ismert tény ennek alátámasztására:

 • Fából több energiát allítunk elő, mint a nap, szél és víz segítségével, az összes megújuló bioenergia forrás közül a fa a legjelentősebb.
 • A fa kb az összes megújuló energia 40%-át biztosítja.
 • A világ fakitermelésének 50%-a (mintegy 1,86 milliárd m3) fordítódik főzésre, fűtésre és villamos energia termelésre.
 • A fa ugyanakkor modern üzemanyag is, amelyet az iparban használnak energia termelésre, hőközpontokban illetve házak központi fűtésére.
 • A fa, mint tüzifa és faszén, a leginkább elérhető energiaforrás számos fejlődő országban.
 • Több, mint 2 milliárd ember számára a fa biztosítja a főtt étel, jobb táplálkozás, egészséges ivóvíz, tisztálkodás és meleg lakóhely lehetőségét.
 • Afrikában a kitermelt fa 90%-a, Ázsiában 60%-a szolgálja fűtés és főzés célját.
 • A fák nagyban csökkenthetik az energiafelhasználást: megfelelő telepítéssel a városi környezet levegőjét 2-8 C fokkal hűthetik a fák, mintegy 30%-kal csökkentve a hűtési és 20-50%-kal a fűtési költségeket.
 • A Föld erdei a világ éves energiaszükségletének kb 10-szeresét tárolják, így számottevő megújuló energiaforrásnak tekinthetők.
 • A faanyag elégetésével a légkörbe jutó széndioxid elvileg körforgásba kerül, így a fosszilis energiahordozókkal ellentétben nem növeli hosszú távon az légköri szén mennyiségét.
 • A fenntarthatóan megtermelt faanyag tiszta és hatékony felhasználása legalább hat Fenntartható Fejlődési Cél (3, 5, 7, 8, 13 és 15) elérését támogatja.
 • A fából nyerhető folyékony üzemanyagok fejlesztése nagy lökést adhat a zöld gazdaság fejlődésének.
 • A jól kezelt erdők hosszú távon képesek megújuló energiát biztosítani, így a klímaváltozás elleni harc hatékony eszközének is tekinthetők.

Ilyen és hasonló információk és kommunikációt segítő anyagok találhatók a honlapon (logo: http://www.fao.org/international-day-of-forests/logo-banners/en/; közösségi média:https://twitter.com/search?f=tweets&vertical=default&q=%23intlforestday&src=tyah; saját eseményekről információ: IDF@fao.org és hamarosan elindul a versenyfelhívás kapcsolódó videók készíitésére), melyek remélhetőlg sikerrel járulnak hozzá az Erdők Világnapja megünnepléséhez.

Az Erdők Világnapja 2017 - videóval!
Forrás: FAO 
Szerző: Csóka Péter 

 
www.somogyiturizmus.hu