MEGÚJULT A NAGYSALLÉR VADÁSZHÁZ

 

Komplex ökoturisztikai fejlesztés átadása Nagysalléron

2014. március 21., PéntekAz Erdők Nemzetközi Napján ünnepélyes keretek között adták át rendeltetésének a teljesen felújított Nagysalléri Vadászház és Ökocentrumot.

Barkóczi István vezérigazgató köszöntötte a vendégeket - közöttük dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, Szászfalvi László miniszteri biztost, dr. Jung Lászlót, a Magyar Fejlesztési Bank Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóság ügyvezető igazgatóját.

 Barkóczi István vezérigazgató köszöntője

 Ahogy Barkóczi István avatóbeszédében elmondta, a nagysalléri objektum 289 millió forintos költségvetéssel készült, a SEFAG Zrt. saját forrásából. A közel hétszáz négyzetméter hasznos alapterületű épületben tizenegy - 18-26 négyzetméteres - szobát alakítottak ki, összesen húsz szállóvendég befogadására. Ugyanakkor az étterem nagy létszámú programok szervezését, ötven fő kiszolgálását teszi lehetővé. A tetőtéri társalgó és a vadászterem a kényelmes pihenést szolgálják, a tetőtérben kialakított szaunával együtt.

A megújult vadászház egy többéves fejlesztési folyamat része. 2010. óta kiemelt szerepet kaptak a Társaság életében a közjóléti feladatok - köszönhetően a tulajdonosi jogokat gyakorló MFB Zrt. támogató figyelmének, a cég szigorú költséggazdálkodásának és a különféle pályázati források bevonásának. A sziágypusztai erdei iskola, valamint a közelmúltban szintén megújult Studinka Természetismereti Központ között, mintegy tíz kilométer hosszan vezet a Studinka tanösvény. A gyalogosan és kerékpárral is bejárható út, időjárásbiztos közlekedést tesz lehetővé, melyen információs táblák mutatják be Belső-Somogy sokszínű élővilágát. Ez a turisztikai tengely 200 millió forintos költségvetéssel készült el, jelentős saját, illetve KEOP, IPA, Leader pályázati források bevonásával. A fenti fejlesztéseknek is köszönhető, hogy duplájára emelkedett látogatói létszám. Így már kétszer annyi családhoz érünk el a jövő szempontjából rendkívül fontos környezeti nevelési programjainkkal.

Az említett létesítmények átadásával még nem zárult le a folyamat. Most futó pályázatunk kedvező elbírálása esetén, a régi irodaház helyére egy közel 140 négyzetméteres alapterületű épületet tervezünk felépíteni. Ebben nyer majd elhelyezést, a Nagysalléri Vadászati és Helytörténeti Múzeum.

 Dr. Semjén Zsolt beszédében rávilágított a turimus valódi természetére. A turizmus ugyanis párhuzamot mutat a kultúránk részét képező zarándok utakkal, hisz mikor útra kelünk a természet, vagy ha úgy tetszik a teremtő alkotásait keressük fel és merítkezünk annak csodáiból. Kiemelte, hogy az ország akkor fog épülni, ha mindenki megteszi a maga helyén azt, ami az ő dolga. Ezáltal végeredményében az a feladatunk, hogy kis Szent Istvánok legyünk az életnek azon a helyén ahova a Jóisten állított minket!

Dr. Semjén Zsolt

Szászfalvi László kiemelte, hogy Somogyországban csodálatos értékeink vannak. Az a legfontosabb hivatásunk, hogy ezeket a meglévő, megörökölt értékeinket megőrizzük, védjük és ápoljuk.

Szászfalvi László

Dr. Jung László az MFB Zrt. portfoliójába tartozó 22 állami erdészeti vállalat teljesítménylét emelte ki. Az elmúlt két évben ezek a társaságok több, mint négy milliárd forint összegben újítottak fel és indítottak útjára új közjóléti és turisztikai objektumokat. Ebből 1,8 milliárd forint fordítódott szálláshelyek fejlesztésére. A közeljövőben induló erdeiszallas.hu weboldal segíti mind szélesebb körben ismertté tenni lehetőségeinket, így tárva szélesre az állami erdők jelképes kapuját a turisták előtt.

 Dr. Jung László

A program zárásaként három, a turizmusban érdekelt szervezet - a SEFAG Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Természetjáró Szövetség vezetői, illetve képviselői - a Balatont és a Dráva térségét összekötő túraútvonal létesítését meghatározó megállapodást írt alá.

 Barkóczi István - Závoczky Szabolcs

 

 

 
www.somogyiturizmus.hu