November végéig közlekedik menetrend szerint a kisvasút Mesztegnyőn

A SEFAG Zrt. által üzemeltetett Mesztegnyői Erdei Vasút a Mesztegnyő vasútállomás melletti területről indul. Fél kilométert a Kopári út mellett tesz meg, majd bekanyarodik a Birkajárásba, végül eléri a Búsvári-erdőt. Pár száz méter után következik a Boronka-patak és a Búsvári-halastó. A mélyégeri erdő mellett haladva az utolsó két kilométeren évszázados tölgyek alatt gurul a vonat, hogy 8820 métert megtéve Felsőkak végállomásra érkezzen. A 45 perces utazás után az erdei tisztáson esőbeálló, rönkasztalok, tűzrakóhely várja a pihenni vágyókat. A táj felfedezését az erdei vasút mellett az Országos Kékkör Dél-dunántúli Kéktúra útvonala, a Búsvári-tónál 2014-ben épült madármegfigyelő és tanösvények segítik.

A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben, a belső-somogyi homokvidék változatos tájain, gyertyános tölgyesek, tölgy-kőris-szil ligeterdők, égerlápok között vezet a szép vonalvezetésű pálya. Ötvennél is több védett növény él a környéken, köztük a tarka nőszirom, a királyné gyertyája, az erdei ciklámen, a tavaszi tőzike és a békaliliom. A vízfolyások és a tavak menedéket adnak a vízimadaraknak. Vöcskök, gémek, kócsagok, különféle récék, de még a nagyon ritka fekete gólya és rétisas is fészkel a tájvédelmi körzet területén.

Jelenleg szombaton és vasárnap indít járatokat az erdei kisvasút, 10.00 és 14.00 órakor, egészen november 30-ig. Ezt követően már csak jeles napokon indulnak különvonatok, illetve igényelhetők - akár családi, akár munkahelyi vagy más csoportok számára. Az év során a Halloween-i járathoz és a Szilveszteri különvonathoz is csatlakozhatnak a lelkes természetjárók.

Járatainkon figyelünk a vírushelyzet miatti higiénés szabályok betartására, ezért kérjük utasainkat, hogy viseljenek maszkot, illetve előzetesen jelentkezzenek be munkatársunknál, ahol további információ is kérhető:

Kormány György vasútüzem vezető, SEFAG Zrt. Nagybajomi Erdészete
tel:     (85) 329 312; (82) 556 930
mobil: +36 30/270 0844
email:  erdeivasut@sefag.hukisvasut@sefag.hu

mev

 

 
www.somogyiturizmus.hu