Óvatosan a csíkosakkal!

A hazánkban nagy számban előforduló, a lakott területekre is egyre gyakrabban bemerészkedő vaddisznók kora tavasszal hozzák világra a kicsinyeiket. Ezekben a hetekben könnyűszerrel összefuthatunk a csíkos malacokat terelgető anyakocával. Elkerülendő az összetűzést az ilyenkor kissé harcias nőstényekkel, érdemes néhány szabályt betartani.

Magyarországon meglehetősen népes vaddisznó-populáció él, a számuk évtizedek óta meghaladja a százezer példányt. A faj úgynevezett generalista, vagyis nagyon sokféle élőhelyen jól érzi magát, ráadásul a táplálkozását tekintve is mindenevő. Ezért nem meglepő, hogy jól alkalmazkodott az ember közelségéhez, gyakran találkozhatunk vele a települések közelében. Ha elegendő táplálékot talál, nem zavarják a zajok és a fények. Még nagyvárosok szélén is előfordulnak az élelem után kutató vaddisznók összetéveszthetetlen nyomai a kiskertekben, elhagyott, gazos telkeken.

A zordon megjelenésű, akár több mázsásra megnövő állatokat sokan félelmetesnek találják, pedig alapvetően békés természetűek, az embert inkább elkerülik. Egy beszélgető kirándulócsoport elől már jó előre messzire ki fognak térni.

A vaddisznók számára a kora tavasz kulcsfontosságú időszak, ilyenkor ellenek ugyanis közel négy hónap vemhesség után a kocák. Egyszerre többnyire 5-8 csíkos hátú malac látja meg a napvilágot, de idősebb egyedeknél 10-11 utód is előfordulhat. A kicsinyek szinte azonnal lábra állnak és onnantól elválaszthatatlanul követik anyjukat élelemszerző útjain. A kocák ilyenkor készek meglehetősen harciasan megvédelmezni a kicsinyeiket a vélt vagy valós fenyegetésekkel szemben.

A népszerű, nagy forgalmú turistautaktól szerencsére a vaddisznók többnyire távol tartják magukat, főleg nappal. A jelenlegi korlátozások miatt azonban sok turista keres ritkán járt területeket kirándulásra, sportolásra vagy kutyasétáltatásra, így megnő a nem kívánt találkozások esélye a malacokkal. Ha váratlanul toppan elénk egy disznócsalád, akkor a legjobb megállni és óvatosan elhátrálni. Ne közelítsünk feléjük és ne próbáljuk meg elijeszteni őket, mert ezt támadásnak érezhetik. Erdős, bozótos, disznójárta területen kutyát csak pórázon ajánlott sétáltatni, mert ha kiszagolja a vadat, akkor támadással, ugatással felbőszítheti. Az erdészek azt tanácsolják az erdőjáróknak, hogy csak a kijelölt turistautakat használják és kerüljék a nagyon sűrű, bozótos területeket.

vaddisznó

 
www.somogyiturizmus.hu