Zselici Csillagpark alapkőletétele

2013. november 21-én lezajlott az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Zselici Csillagpark alapkőletétellel egybekötött nyitórendezvénye.

A SEFAG Zrt. 2012 novemberében 669 896 479 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Dél-dunántúli Operatív Programja „Komplex turisztikai termékcsomagok kialakítása" című DDOP-2.1.1/E, F - 12 - K2 - 2012 - 0004 azonosítószámú pályázati forrás terhére. A projekt keretében egy csillagvizsgáló (planetáriummal, távcsőkupolával, előadótermekkel), egy kilátó, 5 információs pont és 3,6 km út épül. 

A Zselici Tájvédelmi Körzet csillagászati és természeti értékeire alapozva a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt., a terület vagyonkezelője és erdőgazdálkodója létrehozta ''A határ a csillagos ég - A Zselici Csillagoségbolt-park komplex turisztikai fejlesztése" című projektet, melynek nyitórendezvényét 2013. november 21-én tartották meg a Hotel Kardosfa*** Ökoturisztikai és Konferenciaközpontban.

A beruházás célja a Zselici Tájvédelmi Körzet és a Csillagoségbolt-park bemutatása mellett a környezeti, tájépítészeti, tájtörténeti, néprajzi, geológiai örökségeink megismertetése a látogatókkal.

A megnyitón köszöntőt mondott Barkóczi István a SEFAG Zrt. vezérigazgatója, Gelencsér Attila a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Jung László a Magyar Fejlesztési Bank Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóság ügyvezető igazgatója. Előadást tartott Dr. Kolláth Zoltán a MTA KTM CSKI tudományos tanácsadója, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke, a projektet bemutatta Berényi Andrea a Zselici Csillagpark létesítményvezetője.

A nyitórendezvényt követően az alapkövet Gelencsér Attila, Dr. Jung László és Dr. Seregi János helyezték el.

 A létesítmény nyitásának várható időpontja 2014. november 3.

 Információ:

www.sefag.hu/kozjolet/zselici-csillagpark

www.somogyiturizmus.hu/zselici-csillagpark
www.somogyiturizmus.hu