Gasztronómia Kardosfán

A séf ajánlata: 

Szarvascsíkok zöldhagymás erdeigombamártásban, burgonyafánkkal


Hozzávalók:

Szarvascsíkok zöldhagymás erdeigombamártásban:


0,10 kg kolozsvári szalonna
0,06 kg zsír
2 szál zöldhagyma/esetleg póréhagyma, de akkor csak 1/2 szál/
0,6 kg szarvasapró vagy szarvaslapocka
0,25 kg erdeigomba /rókagomba,vargánya,galambica,rizike/
0,025 kg foghagyma
0,02 kg étkezési keményítő
0,15 liter főzőtejszín /vagy tejföl/
2-3 db babérlevél

fehérbors
kakukkfű
fél csokor petrezselyemzöld


A felolvasztott zsíron a csíkokra vágott szalonnát és szarvasaprót megpirítjuk, majd saját levében a fűszerekkel, foghagymával, sóval, borssal, kakukkfűvel együtt puhára pároljuk. Amennyiben úgy ítéljük, a folyadékot pótoljuk.
Mielőtt elkészül, tegyük hozzá a minél több fajta erdei gombát és a felkarikázott zöldhagymát, 15-20 percig együtt pároljuk a húst a gombával és zöldhagymával.
Amint puhára párolódott, a tejszínnel elkevert keményítővel besűrítjük.
Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel díszítjük, ha szükséges, utánaízesítjük.

Burgonya fánk:

0,2 kg burgonya
0,4 kg finomliszt
0,5 cs élesztő
0,1 liter tej/az élesztő miatt és egy csipet cukor is/
szerecsendió

1 db tojás
0,5 liter olaj


A burgonyát megfőzzük, áttörjük és hagyjuk kihűlni. A cukros tejben megfuttatott élesztővel, liszttel, tojással és fűszerekkel összegyúrjuk, és hagyjuk kelni. Pogácsaszaggatóval 4-5 centiméter átmérőjű fánkokat szaggatunk a tésztából, majd olajban kisütjük, és papírtörlőn  leitatjuk róla a felesleges olajat.

A középre halmozott szarvasragu köré tálaljuk a kisült burgonyafánkot, apróra vágott petrezselyemmel és paradicsommal díszítjük.

 



www.somogyiturizmus.hu