TISZTELT TERMÉSZETJÁRÓK!

 TÁJÉKOZTATJUK ÖNÖKET, HOGY A SEFAG ZRT. TELJES FELÚJÍTÁSI MUNKÁKAT VÉGEZTET A DESEDA ARBORÉTUMHOZ VEZETŐ

 ÚN. „SZÚNYOG HÍD"-ON

 (DESEDA TÓ KAPOSFÜREDI, ILLETVE MAGYAREGRESI RÉSZE)


EMIATT A

 GYALOGOS HÍD LEZÁRÁSA MEGHOSSZABBÍTÁSRA KERÜLT.

 A MUNKÁLATOK IDEJÉN A HÍDON VALÓ KÖZLEKEDÉS BALESETVESZÉLYES ÉS

 TILOS !

 MEGÉRTÉSÜKET KÖSZÖNJÜK!Parkerdők
Megyénk kedvező természeti adottságai - 29%-os erdősültsége - az egyre romló környezeti körülmények ellenére is jó feltételeket biztosítanak az egészség megőrzésére hivatott parkerdők kialakításához. A parkerdőhálózat országos méretű, szervezett megteremtése az 1970-es években kezdődött. Elsősorban a megyeszékhely, s a nagyobb települések környékén, nem utolsósorban a Balaton partján, a kiemelt üdülőövezetben hozta létre ezeket jogelődünk a Somogyi Erdõ- és Fafeldolgozó Gazdaság. Az üdülőerdők kialakításánál a táj dekoratív elemein túl a térséghez kapcsolódó történelmi és kulturális emlékeket, értékeket is figyelembe vették.

Gyertyánosi és Tókaji Parkerdő:

Információ: SEFAG Zrt. Zselici Erdészet 
Telefon:
+36-82-529 720 
Fax:
+36-82-529 731 
7400 Kaposvár Bajcsy-Zs. u. 21. 
zselic@sefag.hu

 Deseda Parkerdő:

Információ: SEFAG Zrt. Kaposvári Erdészet
Telefon:
+36-82-505 174 
Fax:
+36-82-529 731 
7400 Kaposvár Bajcsy-Zs. u. 21.
kaposvar@sefag.hu 

Bővebben a parkerdőkről

Arborétumok
Részvénytársaságunk két arborétum kezelését és folyamatos fejlesztését végzi. Nagy fontosságot tulajdonítunk ennek a munkának, mivel arborétumaink segítségével a nagyközönség számára be tudjuk mutatni hazánk őshonos fafajait és a termőhelyi lehetőségek figyelembevételével egyéb világrészek fás növényeit. Nem elhanyagolható ezek esztétikai értéke sem.

Ágneslaki Arborétum
Az ágneslaki arborétum a kelet - zalai dombvidéken, Porrog község határában, halastavakkal körülvett félszigeten, festői dombok közt található. A jelentős szubmediterrán klímahatás, valamint a tavak nagy vízfelületének éghajlat kiegyenlítő szerepe miatt az arborétum szinte optimális adottságokkal rendelkezik. Területe 7,65 hektár. 1920 - 1925 között létesítette báró Inkei Pál iharosi erdőgondnoka, Metz Kamill erdőmester. A fejlesztés folyamatos, jelenleg 52 fenyő, valamint 26 lombos fafaj alkotja a gyűjteményt. Dominálnak - faj és egyedszám szerint is - a Thuja és Chamaecyparis félék. Az arborétum területén található az Ágneslaki vadászház, melyet részvénytársaságunk 2002-ben újított fel. Ágneslak névadója Sztankovics Ágnes, Inkei báró lengyel származású felesége.

 

Információ: SEFAG Zrt. Iharosi Erdészet
Telefon:
+36-82-594 930 
Fax:
+36-82-594 931 
8726 Iharos Kis u. 1. 
iharos@sefag.hu

Desedai Arborétum
Legfiatalabb arborétumunkat 1978-ban létesítettük a desedai mesterséges tó félszigetén. Az arborétum, a tó és a környékén kialakított parkerdő szerves egységet képez. A terület mára kedvelt kiránduló és üdülőcentrummá vált. Az utóbbi esztendőkben egyre több külföldi turista is felkeresi a pihenésre, kikapcsolódásra kiválóan alkalmas területet.
A 28,6 hektár területen létesített gyűjtemény jelenleg 73 lombos fa- és cserjefajt, valamint 38 fenyőfajt tartalmaz. A fejlesztés folyamatos. 2001-ben a félszigeten elhelyezkedő arborétum könnyebb megközelíthetősége érdekében a Kaposvári Önkormányzattal közösen - pályázat útján elnyert pénzből - fahidat építettünk. Távlati céljaink közt szerepel, hogy a kaposvári oktatási intézmények számára bemutatóhellyé fejlesszük tovább az arborétumot - szolgálva ezzel a környezeti nevelés céljait.

Információ: SEFAG Zrt. Kaposvári Erdészet
Telefon: +36-82-505 174 
Fax:
+36-82-529 731 
7400 Kaposvár Bajcsy-Zs. u. 21.
kaposvar@sefag.hu 

 

 


www.somogyiturizmus.hu