Studinka László Tanösvény

A Sziágyi Erdei Iskolát és a „Studinka László" Természetismereti Központot összekötő tanösvény háromnyelvű - magyar, horvát, angol - ismeretterjesztő táblái a változatos belső-somogyi táj természeti értékeit, érdekességeit mutatják be az ide érkező turistáknak. Az ismeretterjesztő anyagokat az erdészeti társaság munkatársainak természetfotói illusztrálják, a szerkesztők pedig „Tudod-e?" rovattal kedveskedtek a legkisebbeknek. A fejlesztések szorosan illeszkednek az erdei iskola céljaihoz, tartamosan segítik a pedagógiai programot.

A tanösvény közel tíz kilométeres változatos útvonala gyalogos és kerékpáros kirándulásokra is kiválóan alkalmas az iskola, akár a természetismereti központ felől.

Az egyes táblák tartalma címszavakban:

Tájképvédelmi és fejlesztési program
Különleges madárvédelmi terület
Pionír erdők
Dél-dunántúli tölgy-kőris-szil liget erdők
Gyertyános-kocsányos tölgyesek
Dél-dunántúli gyertyános-kocsányos tölgyesek
Éger-kőris láperdő
Tőzegmohás égerláp
Égeres mocsárerdő
Dr. Studinka László életútja
Nagysallér vadaspark - Az erdő nagytestű állatai


Petesmalom környéki programok

Csokonyavisontai Fás Legelő Természetvédelmi Terület

A község határában található Bikács és Hosszúnyíres elnevezésű fás legelő, amely mintegy 440 hektár kiterjedésű, országos jelentőségű védett terület.

Csokonyavisontai Termál-és Strandfürdő
7555 Csokonyavisonta, Néphadsereg út 25/B,
Tel.: 06-30-3399-834, Tel./Fax.: 06-82-475-177


Kalácskarnevál Csokonyavisontán

A nyaranta a község ad otthont a többnapos Kalácskarneválnak is, melyet különféle programok színesítenek a falu egész területén és a termálfürdőben. Ajánljuk a gasztronómiai különlegességek kedvelőinek.


Vidrapark
Petesmalom, Tel:  +36-30-336-8214+36-30-474-2491      
vidrapark@gmail.com

Mike és a lábodi útelágazó közötti útszakaszról közelíthető meg a Vidrapark.
A látogatók itt megismerhetik a vidra élőhelyét, s mindazon állat- és növényfajokat, amelyek erre az élőhelytípusra jellemzőek. A bemutató útvonalon felépített megfigyelőkunyhókból az élővilág zavarása nélkül nyerhetünk bepillantást a tavak mozgalmas életébe.


Nagysallér puszta (gazdálkodási és turisztikai központ) - Nagysalléri Vadászház, Szt. Hubertus kápolna, Trófea bemutató terem, Vadaspark

A 2013-ban újjáépített Nagysalléri vadászház 11 szobával, ötven fő fogadására alkalmas étteremmel, tradicionális vadászati stílussal várja vendégeit. A Nagysalléri gazdálkodási és turisztikai központ 1992-től tizenegy alkalommal adott otthont a Somogy Megyei Vadásznap rendezvényeinek, melyeken 6000 fő látogató is megfordult. A vadásznap kiemelt eseménye volt a Szent Hubertus mise, amelyet egy kis, napjainkban is látogatható fakápolnában celebráltak. Külön érdekessége a pusztának a Trófea bemutató terem, ahol kapitális és rendellenes gím, dám, őz és vaddisznó trófeák tekinthetők meg. A Vadasparkban Somogy kérődző nagyvadállományának képviselőit (gím- és dámszarvas, muflon, őz) figyelheti meg a látogató. A pusztától négy kilométerre, Petesmalomban a „Studinka László" Természetismereti Központban tiszteleghetünk a hosszú ideig ezen a területen szolgáló, s a vadászterület hírnevét könyveiben megíró neves szakember emléke előtt.
(Időpont egyeztetés: Mihály Bernadett: 30/9018-620, e-mail: mihaly.bernadett@sefag.hu)

 


Barcsi Gyógyfürdő és Rekreációs Központ
7570 Barcs, Május 1. u. 2., Tel: 82/565-500, Fax: 82/463-143

Barcsi Ősborókás Tájvédelmi Körzet, Borókás Tanösvény

A 2 km hosszú tanösvény a 6-os főút Darány-Barcs közötti szakaszán található az autóspihenő parkolója mellett. A tanösvény a Belső-Somogy homokpusztáinak jellegzetes növénytársulásait és állatvilágát ismerteti.

Babócsa

Látnivalók: Basakert, Prinke kastély falumúzeum, Sommsich- kastély, Török kút, várak
Programok: Nárciszfesztivál, Nárciszfutás (április vége-május eleje), Babparádé (augusztus)


Dráva
A természeti környezet, horgászat, hajókázás, vízi sportok szerelmeseinek ajánljuk.
Sétahajózás, kenutúrák, horgásztúrák, motorcsónakázás.

Dráva Kapu Bemutatóközpont

7570 Barcs-Drávaszentes, Fő u. 1. Tel.: 82/461-285, 30/474-3591; e-mail: dszentes@enternet.hu

Barcstól 4 km-re található a DDNP oktatóközpontja Drávaszentesen, ahol lehetőség van a Dráva, Magyarország legtisztább folyója növény- és állatvilágának megismerésére. Terepi programok (Üde rétek tanösvény és őshonos háziállatok bemutatása), természetismereti előadások, a Dráva folyó természeti értékeit bemutató kiállítás várja a látogatókat. Az oktatóközpontban lehetőség van kerékpárbérlésére, étkezésre is.

Lábod
Hosszúfalvi utcai kápolna, Hosszúfalvi utcai Tájház
Információ:   82/385-117      


Nagyatád város látnivalói
Szoborpark
Termál-és Gyógyfürdő


A természeti szépségek iránt vonzódó látogatóknak a Parkerdő, a Csónakázó-tó és a környék erdeinek turistaútjai nyújtanak kellemes szórakozást.

Szabadkai Arborétum
Szabadkai Tibor, 7530 Kadarkút, Körmendi u. 51.;
Tel.: 06-82/482-072;             20/463-4306     

A vendégváró portán szépségében egyedülálló Szabadkai Tibor magánarborétuma tekinthető meg. Az arborétumban országos viszonylatban is egyedülálló és ritkaságnak számító növényfajokkal ismerkedhet meg a látogató. Mintegy 280 féle örökzöld, 200 különböző cserje, kaktuszok és a mediterrán területet kedvelő növények, valamint számos évelő-, sziklakerti hagymás növény található itt. 290 fajta örökzöld, 300 fajta évelős növény, és 120 fajta cserje várja az érdeklődőket.

Kassai-völgy
(7521 Kaposmérő, Rákóczi u. 122., Tel/Fax: 82/477-061)

A Kassai-völgyet a Zselic lankáira épült meditációs ház, hatalmas legelők, a szabad tartásban élő lovaknak ivásra és hűtésül szolgáló tó, szabad ég alatti és fedett lovasíjász pályák alkotják. Minden hónap első szombatja nyíltnap, május és szeptember harmadik szombatja a Nemzetközi Lovasíjász Verseny napja.


Horvátország-Verőce

Virovitica a Podravina legnagyobb városa, s egyben megyeszékhely. Gazdag és hosszú történelmét szépen példázza műemléki öröksége és régészeti lelőhelyei. A városközpontját a Pejačević család barokk-klasszicista kastélya uralja, melyet egy harmonikus park karéjoz, míg a Szent Rókus-templom pompás belső tere a kontinentális barokk szakrális építészet legszebb példányai közé tartozik.
A Bilogorának egészen a Dráva-folyó végéig elnyúló lankái kiválóan alkalmasak a kirándulásokhoz és az aktív pihenéshez, különösképpen a vadászathoz. A 12 tóból, melyek közül 9 horgásztó, álló Virovitički ribnjaci komplexum, a jól felszerelt játszótér és más helyek a viroviticaik, a horgászok, és a természet minden szerelmesének kedvelt kirándulóhelyei.

További programlehetőségekről itt tud tájékozódni.www.somogyiturizmus.hu