A Tejút, a tavasszal megjelenő állatövi fények, halványabb ködök, galaxisok, halmazok is megpillanthatók a csillagvizsgálóban rendelkezésre álló 40 cm tükörátmérőjű távcsővel. Továbbá megtekinthetők az égbolt vándorai, az üstökösök a Zselic kiváló adottságait kihasználva. Bemutatásra kerül a Hold, a bolygók.

Az ide látogató természetbarát turistáknak, családoknak felejthetetlen élményt nyújthat a Szaturnusz gyűrűinek, a Jupiter holdjainak, felhősávjainak megfigyelése. A nap jelenségeinek bemutatására egy teleszkóp szolgál. A napkitöréseket, protuberanciákat biztonságosan követhetik figyelemmel a vendégek.  A csillagvizsgáló távcsövei alkalmasak továbbá arra is, hogy az égboltról fényképfelvételek is készüljenek. A épület a Zselicben a Kardosfa Hotel szomszédságában található. Planetárium, távcsőkupola, előadótermek kaptak helyet az épületben. Az 54 férőhelyes planetáriumban bemutatásra kerülő filmek, előadások is megtekinthetők a csillagászat, űrkutatás, a természet és környezetvédelem, valamint a fényszennyezés témakörében. Az előcsarnok állandó és időszakos kiállításoknak biztosít helyet. A csillagvizsgálóban megtekinthető egész évben a meteoritgyűjtemény.

Az épület közvetlen környezetében található egy 25 méter magas kilátó faszerkezetű kilátó. Az erdőterületen, fák között megépülő 5 szintes építmény minden szintjén kitekintő található, ami lehetőséget ad az erdő állományának szintenkénti megismerésére, valamint a tetejére érve belátható az egész Zselici Tájvédelmi Körzet, az erdők, a környező települések és megfelelő idő esetén akár a Balaton-felvidék tanúhegyei, a Mecsek és a horvátországi Papuk hegység is. A csillagvizsgálóhoz vezető út mentén pedig öt interaktív információs pontot helyezkedik el. Az éjszakai túrák útvonalát tanösvények biztosítják. A Zselici Csillagpark központi épületét körbefogja egy többlépcsős terasz, amely hosszan elnyúlik a csillagvizsgálón túlra is, ez kistávcsöves megfigyelésekre is használható, akár több fős csoportok számára is egy időben.

AZ INFORMÁCIÓS PONTOK

Az erdei túraútvonalak mentén elhelyezett információs pontok a Zselici Tájvédelmi Körzet és a Csillagoségbolt-park bemutatása mellett a környezeti, tájépítészeti, tájtörténeti, néprajzi, geológiai örökségeink megismerését szolgálják az építmények mellett kihelyezett táblák segítségével. Az egyes információs pontok egykori, mára elnéptelenedett és megsemmisült puszták és települések neveit viselik:

CSÁRDAHELY

A Csárdahely információs pont a szennai Lidi néni házát szimbolizálja, amelynek jellegét a helyi táji építészeti stílus egyik jellemző épületéről mintáztuk. Ez egy talpas ház, melynek belsejében kialakított kiállítótér mutatja be a Zselic néprajzi értékeit, a betyárok életét.

ENYEZD

Az Enyezd információs pont kis faépület, amelynek félgömb alakú kupoláján keresztül a csillagos égbolt látványa figyelhető meg, olyan installáció segítségével, amelyet a tetőnyílásokon keresztül beszivárgó természetes fény mutat a valós éjszakainak tűnő látképében.

MÁRCADÓ

 A Márcadó információs pont nyitott oldalaival perspektív képet nyújt, így mutatható be a természetes környezet, vagy épp egy szép naplemente, a kialakításnak köszönhetően akár fekvő helyzetben is.

ROPOLY

A Ropoly információs pont a Ropolyi tó mellett kapott helyet, és a vizes élőhely bemutatását célozza, kiegészítve az erdő-, vad- és a halgazdálkodás szélesebb körű megismertetésével.

KARDOSFA

A Kardosfa információs pont egy egyszerű négyzet alakú nyitott faépítmény, egy szabadtéri „mini tanterem", ahol iskolás csoportoknak tanár vagy környezeti nevelő tarthat iskolán kívüli tanórát.

A Zselici Csillagpark 670 millió forintos beruházás keretében valósult meg uniós támogatás segítségével. A tervezők nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre, valamint arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak a természetes környezetben. Az esővizet a locsolásra és az illemhelységek öblítésére használják, egy fúrt kút biztosítja az ivóvíz-használatot. A fűtést és a hűtést geotermikus energiával oldották meg, s az épületben biológiai szennyvíztisztítás is működik.


NTAK regisztrációs száma: MK21028996 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


www.somogyiturizmus.hu