Ételajánlat Zsitfán

Tejfölös vargányaleves

A gombát bő vízben többször leöblítjük, hibás részeit kivágjuk, és vékony szeletekre aprítjuk. A sárga- és a fehérrépát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A finomra vágott hagymát forró zsiradékban üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket és az apróra vágott petrezselyemzöld felét. Pár percig együtt pirítjuk, azután beletesszük a gombát, és addig pároljuk, amíg levet nem ereszt. Felöntjük 1,5 liter csirkealaplével vagy vízzel, sózzuk és borsozzuk. Amikor a leves megfőtt, két evőkanál lisztből és a tejfölből készített habarással sűrítjük. Egyet rottyantunk rajta, közben elkészítjük a vajas galuskát: egy tojást habosra keverünk a puha vajjal, majd annyi lisztet szórunk bele, amennyit felvesz. Megsózzuk, és kiskanállal apró galuskákat szaggatunk belőle a forrásban lévő levesbe. Tálaláskor a maradék petrezselyemzöldjével díszítjük.


Süllő egészben sütve

A megtisztított, besózott és oldalán 2-3 centinként bemetszett halat paprikás-borsos lisztbe forgatom, és egy nagy serpenyő olajban mindkét oldalán megsütöm, oldalanként 6-10 percig (a hal nagyságától függően változik ez az idő). Persze azért akad néhány kisebb fogás. Egyik lényeges dolog, hogy az uszonyost meg kell roppantani – így kunkorodik igazán. Roppantás előtt a halat a hátára fektetem a hasüregével felfelé – ekkor látszanak a gerinccsigolyái –, s éles, hegyes késsel átvágok a nyaki, a háti és a farok felőli végén egy-egy csigolya közötti porcot. Amennyiben kisebb, egy-másfél kilós halat sütök, akkor ennyi elég is, ha nagyobbat, akkor érdemes a nyakán és a farkánál áthurkolt cérnával görbére feszíteni a halat. Másik fogás, hogy a süllő száját még nyersen szét kell feszíteni, s egy beleillő, nagyobb diónyi, megtisztított burgonyával ki kell peckelni. Ezt sütés után eltávolítom, s helyébe kerülhet a klasszikus citromszelet.

 



www.somogyiturizmus.hu