Somoshegyi Kilátó - Balatonszentgyörgy

A Somoshegyi Kilátó 15 méter magas, 5 szintes fakilátó, melyből páratlan balatoni panorámában gyönyörködhetnek a látogatók. A látkép a Keszthelyi öböl keleti felétől a Tihanyi félszigetig az északi és a déli part domborzati viszonyait, a széles vízfelületet és a településeket mutatja. Ehhez hasonló panoráma a tó mentén csak nagyon kevés helyen tárul a látogató elé. A Tapolcai-medence látványa egyedülálló, mint ahogy a vulkáni tanúhegyek csodálatos látványa is. A legnépszerűbb a Badacsony, a hasonló, koporsó formájú Szent György-hegy bazaltorgonáival, a várrommal koronázott Csobánc, a tökéletes kúp alakú Gulács vagy a szigligeti hegyek is kihagyhatatlan kirándulóhelyek. A történelmi múltú Keszthely a Balaton nyugati oldalán, ami már a magasból is megkapó látvány, látogatásra csábítja a turistákat.


A kilátó első és második szintjén található kiszélesített járó- és pihenőfelületek a statikai szerep mellett a kilátó élménygazdagságát növelik. A teraszokon padok szolgálják a pihenést és lehetőséget biztosítanak a látogatóknak a látványban való elmerülésbe.

A kilátó környékén lévő erdő remek kirándulási, pihenési célpont. Cseres-tölgyes erdőtársulás, a cserjék, a lágyszárú növények minden évszakban más-más arcukat mutatják a látogatóknak.

A kilátó mellett étterem várja a vendégeket.

Balatonszentgyörgyön a Csillagvár, Fenékpusztán a Kis-Balaton Látogatóközpont, a római vár, Valcum romjai, Fenékpusztai Madárgyűrűző és Repatriáló Állomás,Vörsön a Tájház és decemberben az óriás Betlehem teszi még vonzóbb turisztikai célponttá a kilátót.

A Somoshegyi Kilátó a „Somogy bejárható varázsa" című, GINOP-7.1.2-15-2017-00018 azonosítószámú projekt része, mely a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumvezetésével, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. konzorciumi tagságával megvalósításra került turisztikai projekt, melynek célja a természetben megvalósuló, környezetbarát szabadidős tevékenységek integrált kapcsolatrendszerének létrehozása és támogatása - különösen a gyalogos járásmód fejlesztésével.

 

Kishegyi Kilátó - Balatonlelle

Balatonlelle felett alig 300 méteren magasodó Kishegyen épült 20 m2-es kilátóteraszról csodálatos balatoni panoráma tárul elénk, Badacsonytól Fonyódig gyönyörködhetünk a tájban.

A balatonlellei vasútállomástól 5,5 km-re található a panorámaterasz. Az autóval érkezők atöbbszáz éves Szent Donát Kápolnánál tudják lerakni az autót, majd a felújított erdei úton (cca. 420 m )a sorompó után rövid sétával érik el a panorámateraszt. A terep nem nehéz, könnyen elérhető célpont minden korosztály számára.

A látogatók nem csak a felejthetetlen kilátásban gyönyörködhetnek, padok, tűzrakók, szalonnasütők, és a játszótér is maradásra szólítanak.

 Az aktív kikapcsolódást kedvelőket kerékpártárolók, tájfutó- és terepbringáskör várják. A gyermekek részére kialakított tájfutó pálya azonosító pontokkal, rajt-cél állomással ellátott. A nyiladékokkal, ösvényekkel tűzdelt terep kerékpáros pálya izgalmas kihívás a kerékpárosoknak.

Ajánlott programidő: 2-3 óra

Molyhos Tölgy Kilátóterasz - Szántód

A szántódi panoráma- és pihenőterasz 4x5 m méretű, ácsolt faszerkezetű, korláttal rendelkező építmény a kulturált pihenést és a balatoni panoráma megfigyelését szolgálja. A megfáradt vándorok számára a teraszon padok kerültek elhelyezésre.

A pihenőterasztól déli irányba köralakban visszatérő 500 m hosszú gyalogos túraútvonal várja a kirándulókat, melyen megismerhetik az erdei környeztet a túra során.

Ajánlott programidő: 1,5-2 óra

A Kishegyi Kilátó és a Molyhos Tölgy Kilátóterasz a „Balaton madártávlatból" - Kilátók és kilátópontok hálózatba kapcsolása" című, GINOP-7.1.9-17-2018-00016 azonosítószámú projekt a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, Fonyód Város Önkormányzata, a Balatonföldvári Kulturális Szolgáltató és Fenntartó Közhasznú Nonprofit Kft., a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. és a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. konzorciumi tagságával megvalósításra kerülő turisztikai projekt. 

 

 

 

 

 


www.somogyiturizmus.hu