Hatvan hektár új erdőt telepített tavaly a SEFAG Zrt.

A somogyi állami erdők nagy részét gondozó SEFAG Zrt. aktívan kiveszi a részét a hazai erdőterületek növelését célzó erőfeszítésekből. Tavaly hét területen összesen hatvan hektárnyi erdőt telepítettek a társaság szakemberei egykori szántókra és legelőkre.

A kormányzat által meghirdetett országfásításiprogram célkitűzése, hogy a jelenlegi, 21% körüli erdőborítottságot 27%-ra emeljük Magyarország területén. Az erdőknek kulcsfontosságú szerepük van az emberi tevékenységkáros hatásainak ellensúlyozásában,a biológiai sokféleség megőrzésében és a megújuló nyersanyagok biztosításában. Emellett rekreációs funkciójuk is nélkülözhetetlen, erről a napsütötte hétvégéken a Kaposvár melletti desedai arborétumot és más parkerdőket felkereső kirándulók ezrei tudnának a legtöbbet mesélni.

Bár Somogy megyében az országos átlag feletti, közel egyharmados az erdőségek aránya, a SEFAG Zrt. folyamatosan ezek bővítésén dolgozik. A tavalyi évben több, mint hatvan hektárnyi új erdőt telepítettek a társaság szakemberei megyeszerte. Hét helyszínen, korábban szántóként, legelőként hasznosított területekre telepítettek erdőállományokat - a legtöbbet Nagyatád mellé, de jutott többek között Alsóbogátra, Somogyaszalóra, Somogyjádra és a Zselicbe. A fafajokat az őshonos növénytakaró sajátosságait, a talaj- és klímaviszonyokat figyelembe véve válogatták össze az erdészek. Az állományalkotó fafajok a cser, a kocsányos és kocsánytalan tölgy, az akác és a fekete dió. A frissen telepített erdők további gondozása során az esetlegesen fellépő károsítások miatt az elpusztult csemetéket pótolni szükséges. Ez a pótlás jellemzően valamilyen értékes elegyfafajjal történik. Jelen esetben vadgyümölcsök, ezüst hárs, juharok ültetése szerepel a tervekben:ezek egyben a növekedő erdő fajgazdagságát is hivatottak biztosítani.

A fásítási program 2020-ban is folytatódik, a részletes telepítési terveken jelenleg is dolgoznak a SEFAG Zrt. munkatársai. Az erdőgazdaságok mellett a rendelkezésre álló pályázati forrásoknak köszönhetően idén és jövőre az önkormányzatoknak is lehetőségük lesz erdőtelepítésre, így a remények szerint tovább gyorsul az erdőállományok növekedése - mindannyiunk örömére és hasznára.

Erdőtelepítés



 



Foglalás Ajándékutalvány Hírlevél Üzenet
Szálláshely neve*:
Név*:
Cím*:
Érkezés*:
Távozás*:
Felnőtt*: Gyerek:
E-mail*:
Telefon*:
Ellátás:
Számlázási név:
Számlázási cím:
Gyerekek
életkora:
Megjegyzés:

Ellenőrző kód*:
Mennyi négy meg hét?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Név:
E-mail:
Üzenet:
 

Ellenőrző kód*:
Mennyi négy meg hét?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.
Név:
E-mail:
 

Ellenőrző kód*:
Mennyi négy meg hét?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
E-mail címére értesítést küldünk a legújabb programokról, hírekről és akciókról.

Név:
E-mail:
Üzenet:
 

Ellenőrző kód*:
Mennyi négy meg hét?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.
Turisztikai iroda
Vendégkönyv
Kérjük mondja el élményeit a szálláshelyeinken töltött időről és az igénybe vett szolgáltatásokról, egyéb programokról!Ha...
Fotógaléria


Madarak és Fák Napja 2023.


Erdeivándor Tábor


Vörösalma Vadászház


Balaton melletti kilátók


Haracsi Vendégház

SEFAG Zrt. logo Kardosfa Hotel logo Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola Zselici Csillagpark logo Deseda Kalanderdő Erdei szállás

Adatvédelmi tájékoztató »