Parkerdők
Megyénk kedvező természeti adottságai - 29%-os erdősültsége - az egyre romló környezeti körülmények ellenére is jó feltételeket biztosítanak az egészség megőrzésére hivatott parkerdők kialakításához. A parkerdőhálózat országos méretű, szervezett megteremtése az 1970-es években kezdődött. Elsősorban a megyeszékhely, s a nagyobb települések környékén, nem utolsósorban a Balaton partján, a kiemelt üdülőövezetben hozta létre ezeket jogelődünk a Somogyi Erdõ- és Fafeldolgozó Gazdaság. Az üdülőerdők kialakításánál a táj dekoratív elemein túl a térséghez kapcsolódó történelmi és kulturális emlékeket, értékeket is figyelembe vették.

Bővebben a parkerdőkről

Arborétumok
Részvénytársaságunk két arborétum kezelését és folyamatos fejlesztését végzi. Nagy fontosságot tulajdonítunk ennek a munkának, mivel arborétumaink segítségével a nagyközönség számára be tudjuk mutatni hazánk őshonos fafajait és a termőhelyi lehetőségek figyelembevételével egyéb világrészek fás növényeit. Nem elhanyagolható ezek esztétikai értéke sem.

Ágneslaki arborétum
Az ágneslaki arborétum a kelet - zalai dombvidéken, Porrog község határában, halastavakkal körülvett félszigeten, festői dombok közt található. A jelentős szubmediterrán klímahatás, valamint a tavak nagy vízfelületének éghajlat kiegyenlítő szerepe miatt az arborétum szinte optimális adottságokkal rendelkezik. Területe 7,65 hektár. 1920 - 1925 között létesítette báró Inkei Pál iharosi erdőgondnoka, Metz Kamill erdőmester. A fejlesztés folyamatos, jelenleg 52 fenyő, valamint 26 lombos fafaj alkotja a gyűjteményt. Dominálnak - faj és egyedszám szerint is - a Thuja és Chamaecyparis félék. Az arborétum területén található az Ágneslaki vadászház, melyet részvénytársaságunk 2002-ben újított fel. Ágneslak névadója Sztankovics Ágnes, Inkei báró lengyel származású felesége.

Desedai arborétum
Legfiatalabb arborétumunkat 1978-ban létesítettük a desedai mesterséges tó félszigetén. Az arborétum, a tó és a környékén kialakított parkerdő szerves egységet képez. A terület mára kedvelt kiránduló és üdülőcentrummá vált. Az utóbbi esztendőkben egyre több külföldi turista is felkeresi a pihenésre, kikapcsolódásra kiválóan alkalmas területet.
A 28,6 hektár területen létesített gyűjtemény jelenleg 73 lombos fa- és cserjefajt, valamint 38 fenyőfajt tartalmaz. A fejlesztés folyamatos. 2001-ben a félszigeten elhelyezkedő arborétum könnyebb megközelíthetősége érdekében a Kaposvári Önkormányzattal közösen - pályázat útján elnyert pénzből - fahidat építettünk. Távlati céljaink közt szerepel, hogy a kaposvári oktatási intézmények számára bemutatóhellyé fejlesszük tovább az arborétumot - szolgálva ezzel a környezeti nevelés céljait.

 

Turisztikai fejlesztések a SEFAG Zrt. Kaposvár-környéki parkerdeiben

A Kaposvári és Zselic Vidéke TDM Egyesület - melynek tagja a SEFAG Zrt. is - pályázati forrásából és önerőből valósultak meg a turisztikai fejlesztések az alábbi helyszíneken:

- Deseda-Gombás parkerdő (tornapálya, nordic walking pálya)
- Gyertyános-parkerdő (gyalogos ösvény, parkoló, kemence-és filagória felújítás, hídfelújítás a Négy Testvér forrásnál)
- Tókaji parkerdő (híd-és filagória felújítás, forrásfoglalás, nordic walking pálya, futó-és tornapálya)
- Világos Hárserdő (túraútvonal karbantartás, pihenő, esőbeálló)
- Róma-hegy, Nádasdi-parkerdő (túraútvonal felújítás korszerűsítés)
- Kardosfa-Katica Tanya közti túra útvonal kialakítása

 

Fotógaléria


Alirét Vadászház


Karád Vadászház


Vörösalma Vadászház


Nagysallér Vadászház


Sziágyi Erdei Iskola

SEFAG Zrt. logo Kardosfa Hotel logo Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola Zselici Csillagpark logo Deseda Kalanderdő Deseda Kalanderdő   

Adatvédelmi tájékoztató »