Erdők Nemzetközi Napja 2017

2017-ben az erdő és energia áll a rendezvények középpontjában.

Az ENSZ Közgyűlés határozata alapján március 21-én ünnepeljük az Erdők Világnapját. 2017-ben az erdő és energia áll a rendezvények középpontjában.

A FAO a korábbi évek gyakorlatának megfelelően ismét készített egy 60 másodperces filmet, mely a nagy TV-halózatok reklám-blokkjaiban kerül bemutatásra. A filmeket sugárzó társaságok becsült nézőszáma eléri a másfél milliárdot, igy vélelmezhető, hogy ezek a rövidfilmek az erdőről szóló üzenetek leghatékonyabb terjesztői.

Az idei film már elérhető  a FAO honlapján (http://www.fao.org/international-day-of-forests/en/ ) illetve a Youtube-on (https://youtu.be/rsWLVTAYmhQ), jó szívvel ajánljuk hát átvételre és hasznosításra. A film eredendően 8 nyelven készült, de természetesen lehetőség van bármely nyelven történő szinkronizálásra.


A nemzeti rendezvényeket segítendő más kommunikációs anyagok is rendelkezésre állnak, ezeket ugyancsak ajánljuk a szakközönség és az érdeklődők szíves figyelmébe.

Miért is jelentős az erdő és enegia kapcsolata? Álljon itt néhány ismert és talán kevésbé ismert tény ennek alátámasztására:

 • Fából több energiát allítunk elő, mint a nap, szél és víz segítségével, az összes megújuló bioenergia forrás közül a fa a legjelentősebb.
 • A fa kb az összes megújuló energia 40%-át biztosítja.
 • A világ fakitermelésének 50%-a (mintegy 1,86 milliárd m3) fordítódik főzésre, fűtésre és villamos energia termelésre.
 • A fa ugyanakkor modern üzemanyag is, amelyet az iparban használnak energia termelésre, hőközpontokban illetve házak központi fűtésére.
 • A fa, mint tüzifa és faszén, a leginkább elérhető energiaforrás számos fejlődő országban.
 • Több, mint 2 milliárd ember számára a fa biztosítja a főtt étel, jobb táplálkozás, egészséges ivóvíz, tisztálkodás és meleg lakóhely lehetőségét.
 • Afrikában a kitermelt fa 90%-a, Ázsiában 60%-a szolgálja fűtés és főzés célját.
 • A fák nagyban csökkenthetik az energiafelhasználást: megfelelő telepítéssel a városi környezet levegőjét 2-8 C fokkal hűthetik a fák, mintegy 30%-kal csökkentve a hűtési és 20-50%-kal a fűtési költségeket.
 • A Föld erdei a világ éves energiaszükségletének kb 10-szeresét tárolják, így számottevő megújuló energiaforrásnak tekinthetők.
 • A faanyag elégetésével a légkörbe jutó széndioxid elvileg körforgásba kerül, így a fosszilis energiahordozókkal ellentétben nem növeli hosszú távon az légköri szén mennyiségét.
 • A fenntarthatóan megtermelt faanyag tiszta és hatékony felhasználása legalább hat Fenntartható Fejlődési Cél (3, 5, 7, 8, 13 és 15) elérését támogatja.
 • A fából nyerhető folyékony üzemanyagok fejlesztése nagy lökést adhat a zöld gazdaság fejlődésének.
 • A jól kezelt erdők hosszú távon képesek megújuló energiát biztosítani, így a klímaváltozás elleni harc hatékony eszközének is tekinthetők.

Ilyen és hasonló információk és kommunikációt segítő anyagok találhatók a honlapon (logo: http://www.fao.org/international-day-of-forests/logo-banners/en/; közösségi média:https://twitter.com/search?f=tweets&vertical=default&q=%23intlforestday&src=tyah; saját eseményekről információ: IDF@fao.org és hamarosan elindul a versenyfelhívás kapcsolódó videók készíitésére), melyek remélhetőlg sikerrel járulnak hozzá az Erdők Világnapja megünnepléséhez.

Az Erdők Világnapja 2017 - videóval!
Forrás: FAO 
Szerző: Csóka Péter 

 Foglalás Ajándékutalvány Hírlevél Üzenet
Szálláshely neve*:
Név*:
Cím*:
Érkezés*:
Távozás*:
Felnőtt*: Gyerek:
E-mail*:
Telefon*:
Ellátás:
Számlázási név:
Számlázási cím:
Gyerekek
életkora:
Megjegyzés:

Ellenőrző kód*:
Mennyi három meg öt?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Név:
E-mail:
Üzenet:
 

Ellenőrző kód*:
Mennyi három meg öt?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.
Név:
E-mail:
 

Ellenőrző kód*:
Mennyi három meg öt?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
E-mail címére értesítést küldünk a legújabb programokról, hírekről és akciókról.

Név:
E-mail:
Üzenet:
 

Ellenőrző kód*:
Mennyi három meg öt?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.
Turisztikai iroda
Vendégkönyv
Kérjük mondja el élményeit a szálláshelyeinken töltött időről és az igénybe vett szolgáltatásokról, egyéb programokról!Ha...
Fotógaléria


Madarak és Fák Napja 2023.


Erdeivándor Tábor


Vörösalma Vadászház


Balaton melletti kilátók


Haracsi Vendégház

SEFAG Zrt. logo Kardosfa Hotel logo Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola Zselici Csillagpark logo Deseda Kalanderdő Erdei szállás

Adatvédelmi tájékoztató »