Tavaszi Nagytakarítás a Zselici Csillagparkban is!

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) tavaszi nagytakarítás keretében szemétszedési akciókra hívja a kirándulókat, erődjárókat, túrakerékpározókat, melyhez a Zselici Csillagpark is csatlakozott.

A „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” akciót március 21-én az Erdők Nemzetközi Napján indították, és egészen április 22-ig, a Föld napjáig fog tartani.  A kezdeményezéshez idén csatlakozott 17 állami erdészet – így a SEFAG Zrt., 6 nemzeti parki igazgatóság, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), számos önkormányzat és civil szervezet. A kampány kettős céllal indul. A szervezők egyrészt szeretnék szemétszedő túrákon megtisztítani a kedvelt kirándulóhelyeket, másrészt pedig az erdőjáráshoz kapcsolódó etikettet kívánják megismertetni a nagyközönséggel.

Az akcióban a Zselici Csillagpark is részt vesz, 5 napon – április 2., 9., 16., 21. és 22. napján lehet csatlakozni a szemétszedéshez, előzetes bejelentkezéssel (további információk a https://zselicicsillagpark.hu/nagytakaritas.php oldalon olvashatók.

Március 21. az Erdők Nemzetközi Napja. Az erdőké, melyek éltetik a bolygónkat, és ahol az utóbbi két évben a járvány miatt sokan a szabadidejük nagy részét töltötték. A járvány hatása, hogy ennyien fedezték fel újra a természetet, de ezzel együtt egyre több hulladék is jelent meg ott. Ezért a közös kertünk kitakarítására 2021 után újra megszervezik a „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki együtt a természetet” akciót. A kampány által közvetített szemléletformálás legfontosabb üzenete, hogy semmilyen hulladéknak nincsen helye az erdőkben.

Kis zacskó egy embernek, nagy segítség a természetnek

A kampányt indító sajtótájékoztató szemétszedéssel kezdődött, ahol a résztvevő szervezetek tagjai a dél-budai Kamaraerdő egy részét takarították ki. A közreműködő szervezetek a következő egy hónapban számos szervezett szemétszedő gyalog- és kerékpártúrát fognak indítani, amelyekhez várják az önkéntesek csatlakozását. A szemétszedő túrákat a tavaszinagytakaritas.hu oldalon folyamatosan teszik majd közzé. A szervezett túrák mellett a kampány minden kirándulót arra buzdít, hogy a következő egy hónapban a kirándulására egy zacskóval induljon, amelyet teleszed.

Mindenki, aki csak egy zsák hulladékot kihoz az erdőből, az soha többet nem fog szemetelni, és másképpen fog tekinteni a természetre”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Tavaszi nagytakarítás nyitórendezvényén, aki elmesélte, hogy a saját családján tapasztalta meg a szemétszedés edukatív jelentőségét, hiszen miután részt vettek a Tisza megtisztítását célzó PET Kupán, a gyerekei kérték, hogy használjanak otthon kevesebb egyszer használatos műanyag palackot.

Dr. Csépányi Péter, a Pilis Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy ma már elsősorban nem a turisták okozzák az erdőkben felgyülemlő szeméthegyeket. „Egy 2020-as felmérés alapján 5.500 köbméter szemét található a főváros körüli erdőkben, de szerencsére az elmúlt években azért javult a helyzet.

A 2022-es Tavaszi nagytakarítás egyik újdonsága, hogy idén már a támogató szervezetek vezetett túrákat is indítanak, amelyeken szemétgyűjtésre is buzdítják a túrázókat. „Azt tervezzük, hogy ezeken a szemétszedő túrákon természetvédelmi őreink vezetésével megismertetjük az erdők érdekességeit, és egyúttal el is visszük onnan azt, ami nem oda való”, mondta dr. Kézdy Pál, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának általános igazgatóhelyettese.

Az erdők megtisztítását 2022-ben 50 ezer szemeteszsákkal támogatja az ITM. A minisztérium a magyar kormány által kihirdetett klíma- és természetvédelmi akcióterv keretében évek óta dolgozik azon, hogy felszámolják az illegális hulladéklerakatokat. „A szemetet nem a szél hordja össze az erdőbe, hanem mi, emberek. Fontos célunk, hogy megszűntessük ezeket a lerakatokat, de azt is tudnunk kell, hogy miért hordják az emberek a természetbe a szemetet. Sok esetben kiderült, hogy a hagyományos kukákba egyszerűen nem fér bele a lakosság szemete, és az évente egyszer megtartott lomtalanítás is kevés. Ezért a Tavaszi nagytakarításhoz hasonló akciók támogatása mellett a települések számára egy 13 milliárd forintos keretet nyitottunk meg, amelyből az önkormányzatok szabályozott keretek mellett hulladéklerakóhelyeket létesíthetnek, ahonnan el is szállítják a szemetet”, mondta Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Tavaszi nagytakarítás nyitórendezvényén. A miniszter hozzátette, hogy 2023-tól egységesen minden italcsomagolás visszaváltható lesz, ezzel is segítve azt a célkitűzést, melyben Magyarország vállalta, hogy 2030-ig a lakossági kommunális hulladék újrahasznosított arányát 65 százalékra növeli.

A kampány célja a megszűnés

A Tavaszi nagytakarításra olyan mozgalomként tekintenek a szervezők, amelynek célja, hogy pár év múlva okafogyottá váljon, a természetet ne kelljen megtisztítani. A szemétszedés valójában tüneti kezelés, a legfontosabb cél a megelőzés, hogy ne kerüljön hulladék az erdőkbe. Ezért a szemétgyűjtő akciók mellett ugyanennyire fontos cél a szemléletformálás is, és az önkéntesek bevonása, hiszen a közös kertünk csak együtt tartható tisztán. Az akció április 22-én, a Föld napján zárul. A kampányhoz két videó is készült Badár Sándor és Badár Tamás főszereplésével, melyek az alábbi linkekre kattintva tekinthetőek meg:

https://www.youtube.com/watch?v=JmuEJ826guY

https://www.youtube.com/watch?v=fJGI0W_FrBM

Forrás: AMFKI - AÖFK 

tavaszi nagytakarítás



Foglalás Ajándékutalvány Hírlevél Üzenet
Szálláshely neve*:
Név*:
Cím*:
Érkezés*:
Távozás*:
Felnőtt*: Gyerek:
E-mail*:
Telefon*:
Ellátás:
Számlázási név:
Számlázási cím:
Gyerekek
életkora:
Megjegyzés:

Ellenőrző kód*:
Mennyi kettő meg kettő?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Név:
E-mail:
Üzenet:
 

Ellenőrző kód*:
Mennyi kettő meg kettő?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.
Név:
E-mail:
 

Ellenőrző kód*:
Mennyi kettő meg kettő?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
E-mail címére értesítést küldünk a legújabb programokról, hírekről és akciókról.

Név:
E-mail:
Üzenet:
 

Ellenőrző kód*:
Mennyi kettő meg kettő?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.
Turisztikai iroda
Vendégkönyv
Kérjük mondja el élményeit a szálláshelyeinken töltött időről és az igénybe vett szolgáltatásokról, egyéb programokról!Ha...
Fotógaléria


Madarak és Fák Napja 2023.


Erdeivándor Tábor


Vörösalma Vadászház


Balaton melletti kilátók


Haracsi Vendégház

SEFAG Zrt. logo Kardosfa Hotel logo Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola Zselici Csillagpark logo Deseda Kalanderdő Erdei szállás

Adatvédelmi tájékoztató »