Galéria

A Tejút, a tavasszal megjelenő állatövi fények, halványabb ködök, galaxisok, halmazok is megpillanthatók a csillagvizsgálóban rendelkezésre álló 40 cm tükörátmérőjű távcsővel. Továbbá megtekinthetők az égbolt vándorai, az üstökösök a Zselic kiváló adottságait kihasználva. Bemutatásra kerül a Hold, a bolygók.

Az ide látogató természetbarát turistáknak, családoknak felejthetetlen élményt nyújthat a Szaturnusz gyűrűinek, a Jupiter holdjainak, felhősávjainak megfigyelése. A nap jelenségeinek bemutatására egy teleszkóp szolgál. A napkitöréseket, protuberanciákat biztonságosan követhetik figyelemmel a vendégek.  A csillagvizsgáló távcsövei alkalmasak továbbá arra is, hogy az égboltról fényképfelvételek is készüljenek. A épület a Zselicben a Kardosfa Hotel szomszédságában található. Planetárium, távcsőkupola, előadótermek kaptak helyet az épületben. Az 54 férőhelyes planetáriumban bemutatásra kerülő filmek, előadások is megtekinthetők a csillagászat, űrkutatás, a természet és környezetvédelem, valamint a fényszennyezés témakörében. Az előcsarnok állandó és időszakos kiállításoknak biztosít helyet. A csillagvizsgálóban megtekinthető egész évben a meteoritgyűjtemény.

Az épület közvetlen környezetében található egy 25 méter magas kilátó faszerkezetű kilátó. Az erdőterületen, fák között megépülő 5 szintes építmény minden szintjén kitekintő található, ami lehetőséget ad az erdő állományának szintenkénti megismerésére, valamint a tetejére érve belátható az egész Zselici Tájvédelmi Körzet, az erdők, a környező települések és megfelelő idő esetén akár a Balaton-felvidék tanúhegyei, a Mecsek és a horvátországi Papuk hegység is. A csillagvizsgálóhoz vezető út mentén pedig öt interaktív információs pontot helyezkedik el. Az éjszakai túrák útvonalát tanösvények biztosítják. A Zselici Csillagpark központi épületét körbefogja egy többlépcsős terasz, amely hosszan elnyúlik a csillagvizsgálón túlra is, ez kistávcsöves megfigyelésekre is használható, akár több fős csoportok számára is egy időben.

AZ INFORMÁCIÓS PONTOK

Az erdei túraútvonalak mentén elhelyezett információs pontok a Zselici Tájvédelmi Körzet és a Csillagoségbolt-park bemutatása mellett a környezeti, tájépítészeti, tájtörténeti, néprajzi, geológiai örökségeink megismerését szolgálják az építmények mellett kihelyezett táblák segítségével. Az egyes információs pontok egykori, mára elnéptelenedett és megsemmisült puszták és települések neveit viselik:

CSÁRDAHELY

A Csárdahely információs pont a szennai Lidi néni házát szimbolizálja, amelynek jellegét a helyi táji építészeti stílus egyik jellemző épületéről mintáztuk. Ez egy talpas ház, melynek belsejében kialakított kiállítótér mutatja be a Zselic néprajzi értékeit, a betyárok életét.

ENYEZD

Az Enyezd információs pont kis faépület, amelynek félgömb alakú kupoláján keresztül a csillagos égbolt látványa figyelhető meg, olyan installáció segítségével, amelyet a tetőnyílásokon keresztül beszivárgó természetes fény mutat a valós éjszakainak tűnő látképében.

MÁRCADÓ

 A Márcadó információs pont nyitott oldalaival perspektív képet nyújt, így mutatható be a természetes környezet, vagy épp egy szép naplemente, a kialakításnak köszönhetően akár fekvő helyzetben is.

ROPOLY

A Ropoly információs pont a Ropolyi tó mellett kapott helyet, és a vizes élőhely bemutatását célozza, kiegészítve az erdő-, vad- és a halgazdálkodás szélesebb körű megismertetésével.

KARDOSFA

A Kardosfa információs pont egy egyszerű négyzet alakú nyitott faépítmény, egy szabadtéri „mini tanterem", ahol iskolás csoportoknak tanár vagy környezeti nevelő tarthat iskolán kívüli tanórát.

A Zselici Csillagpark 670 millió forintos beruházás keretében valósult meg uniós támogatás segítségével. A tervezők nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre, valamint arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak a természetes környezetben. Az esővizet a locsolásra és az illemhelységek öblítésére használják, egy fúrt kút biztosítja az ivóvíz-használatot. A fűtést és a hűtést geotermikus energiával oldották meg, s az épületben biológiai szennyvíztisztítás is működik.


NTAK regisztrációs száma: MK21028996 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foglalás Ajándékutalvány Hírlevél Üzenet
Szálláshely neve*:
Név*:
Cím*:
Érkezés*:
Távozás*:
Felnőtt*: Gyerek:
E-mail*:
Telefon*:
Ellátás:
Számlázási név:
Számlázási cím:
Gyerekek
életkora:
Megjegyzés:

Ellenőrző kód*:
Mennyi hét meg négy?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Név:
E-mail:
Üzenet:
 

Ellenőrző kód*:
Mennyi hét meg négy?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.
Név:
E-mail:
 

Ellenőrző kód*:
Mennyi hét meg négy?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
E-mail címére értesítést küldünk a legújabb programokról, hírekről és akciókról.

Név:
E-mail:
Üzenet:
 

Ellenőrző kód*:
Mennyi hét meg négy?

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi szabályokat.
Fotógaléria


Madarak és Fák Napja 2023.


Erdeivándor Tábor


Vörösalma Vadászház


Balaton melletti kilátók


Haracsi Vendégház

SEFAG Zrt. logo Kardosfa Hotel logo Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola Zselici Csillagpark logo Deseda Kalanderdő Erdei szállás

Adatvédelmi tájékoztató »